Teraz już z pewnością mogę to stwierdzić, że udało mi się kupić pyszne mięso z indyka. Mam nadzieję , że pamiętacie o tym ,żeby w miarę możliwości kupować zawsze to zmielone, najlepiej kawałki wybrane od razu na miejscu ( gotowe mięso  – zmielone wcześniej nie daje pewności tego iż jest świeże – wtedy polecam wybrać to w hermetycznym opakowaniu ). Kotlety z indyka są bardzo wdzięczne wręcz rozpuszczają się w ustach, dzięki przyprawom i cebulce stają się czymś na prawdę niecodziennym. U nas z sosem i kaszą gryczaną , jakoś ostatnio nie mogę się od niej opędzić i często mam na nią ochotę.

Składniki ( około 12 kotletów )

  • 500 g zmielonego mięsa z indyka
  • 2 cebule ( 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli ( płaska )
  • mąka do obtoczenia i kilka łyżek tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w gorącej wodzie.
  2. Cebulę i czosnek posiekać, po czym podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  3. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, przyprawy jajo i ciepłą cebulę. Wyrobić jednolitą masę.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej , oliwę ).
  5. Formujemy kotlety, obtaczając je w mące.
  6. Smażymy z dwóch stron po około 5 minut z każdej, jeśli tłuszczu jest za mało dodajemy 1/2 szklanki wody – kotlety będą się dusić i staną się delikatniejsze.
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kaszą ( ulubioną) ,ryżem , ziemniakami oraz surówką, na zdjęciu surówka z czarnej rzepy.